Smacznie i zdrowo! – Promocja zdrowia w przedszkolu

„Zdrowe przekąski”

Wszyscy lubimy przekąski. Chętnie sięgamy po pyszne chipsy, paluszki i inne „podgryzacze”. Jednak czy sprawdzamy na opakowaniu składniki takich przekąsek? Okazuje się, że to sam tłuszcz, wzmacniacz smaku – glutaminian sodu i sporo ilości soli i cukru. Wszystko to w dużych ilościach jest szkodliwe dla zdrowia. Dzieci z grupy IV polecają wykonanie zdrowych przekąsek – chipsów z owoców i warzyw.

Sposób wykonania jest bardzo prosty:

Jabłka myjemy, kroimy na cienkie plasterki (można posypać je cynamonem) i suszymy w suszarce lub piekarniku aż będą lekko chrupiące.

W podobny sposób można zrobić chipsy z: buraków, marchewek, bananów, gruszek, …

IMG_8041

 

 

 

Na zdrowie!

„Jem zdrowo każdego dnia”

Jakie są zasady zdrowego żywienia? Czego powinno się znaleźć w zdrowej diecie najwięcej, a czego najmniej? Piramida zdrowego żywienia, wykonana przez Tomka z grupy V razem z Mamą i Tatą, podpowiada, co jeść żeby być zdrowym i zachować zdrowie i energię niezbędną każdemu przedszkolakowi.

Tomek przypomina – Nie zapomnij o codziennych zabawach ruchowych na świeżym powietrzu!

 

„Zdrowie na talerzu”

Zdrowy styl odżywiania można promować na wiele sposobów, również za pomocą … wierszy. Przepis na zdrowe: śniadanie, obiad, podwieczorek i kolację, poleca w formie wierszowanej Marzenka razem z siostrą Madzią oraz Mamą i Tatą.

Na Zdrowie!

 

„Owocowa palma” – śmieszne jedzonko

Przepis na zdrowy i wesoły deser owocowy podaje Mama Szymona z grupy V

Kto powiedział, że przy jedzeniu nie można się bawić? Dlaczego posiłek ma być tylko smaczny i zdrowy, a nie może być przy okazji zabawny i kolorowy? „Owocowa palma”, wykonana przez Mamę Szymona, to przykład na urozmaicenie codziennej rutyny w naszych kuchniach, i pokazanie, że wystarczy połączyć w ciekawy sposób kilka podstawowych produktów żywnościowych, by na talerzu powstało smaczne i zdrowe, zabawne i kolorowe „jedzonko”; a wtedy nikogo już nie trzeba namawiać do zjedzenia posiłku.

„Owocowa palma” została przygotowana z kiwi, bananów, mandarynek i orzechów laskowych.

Pychotka!

 

Sok owocowo – warzywny

Tym razem przepis na pyszny sok owocowo – warzywny, bogaty w witaminy, energetyczny, pobudzający odporność w okresie jesienno – zimowym (prawdziwa „bomba witaminowa”), poleca Dominika z grupy V razem z bratem Mateuszem oraz Mamą i Tatą

 

„Pieczone jabłka” – jesienny, pyszny i zdrowy, ulubiony przysmak dzieci i dorosłych, poleca Ewa z grupy II razem z siostrą Zuzią, Mamą i Tatą.